Kröller-Müller Museum, Otterlo

Het Kröller-Müller Museum heeft ambitieuze uitbreidingplannen. Uitbreiding van het gebouw is nodig om meer ruimte te scheppen voor de collectie, die van wereldniveau is en waarvan nu noodgedwongen grote delen in depot blijven. Ook is de uitbreiding een voorwaarde om de kwaliteit van de publieksbeleving in de toekomst te waarborgen en alle museale voorzieningen op het gewenste hedendaagse niveau te brengen. De uitbreiding biedt het museum tegelijkertijd een uitgelezen mogelijkheid om te verduurzamen.

In 2020 heeft de Japanse architect Tadao Ando een ontwerp geleverd voor de uitbreiding, met respect voor de natuurlijke omgeving en de bestaande gebouwen. Meest in het oog springende onderdeel van de uitbreiding is een nieuw entreepaviljoen, met de voorzieningen en de allure die bij een internationaal vermaard kunstmuseum passen. Door de transparantie van het paviljoen blijft het zicht op de bestaande gebouwen van Henry van de Velde en Wim Quist volledig intact. De overige bouwdelen worden grotendeels ondergronds gerealiseerd, met de voor de architectuur van Ando kenmerkende, geraffineerde lichttoetreding.
De uitbreiding zal bijdragen aan de herkenbaarheid, positionering en waardering van het Kröller-Müller Museum als een van de onbetwiste internationale museale iconen.

De bouw van de uitbreiding start naar verwachting eind 2025, begin 2026. De collectie van het museum en de beeldentuin blijven toegankelijk tijdens de bouwperiode.

 

<<< Terug naar VIJFTIG JAAR TOORNENDPARTNERS