Kunstwerk Herman Kuijer verlicht CC NL

Lichtkunstwerk Herman Kuijer, foto Chris Langemeijer

20.01.2021 – CollectieCentrum Nederland (CC NL) ontsteekt vanavond het lichtkunstwerk dat kunstenaar Herman Kuijer speciaal voor dit gebouw heeft ontworpen. Een groot aantal lichtbundels creëert eenvoortdurend langzaam veranderend patroon op het nieuwe gebouw langs de A28 in Amersfoort. Hier beheren het Nederlands Openluchtmuseum, Museum Paleis Het Loo, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Rijksmuseum een groot deel van hun collecties.

Het kunstwerk van Herman Kuijer bestaat uit 28 beweegbare lichtarmaturen rondom het hoge gedeelte van het gebouw. Het zachte witte licht beweegt in een volledig willekeurig patroon over de gevel. Het lichtbeeld verandert daardoor voortdurend heel langzaam. Door variatie in lichtintensiteit, de breedte van de lichtbundels, de wisselende bewegingssnelheid en de richting waarin het licht schijnt, ontstaan permanent nieuwe subtiel van elkaar verschillende beelden. Het lichtkunstwerk zal in de avond en ochtend te zien zijn.

Als onderdeel van het projectmanagement dat ToornendPartners voor CC NL heeft verricht, heeft ToornendPartners ook samengewerkt met Herman Kuijer om het lichtkunstwerk te realiseren.